dinsdag 7 februari 2017

Soesjes herontdekt.

Soesjes....
Ik heb ze herontdekt. ;)
Zo enorm simpel en snel te maken. Weinig suiker en het voelt als verwennerij.
Tegenwoordig vries ik ze ook in. 's middags haal ik er voor iedereen één uit de vriezer. En als iedereen binnendruppelt vanuit school, liggen er heerlijk soesjes klaar.

Met dit recept maak je 35 kleine soesjes. Hier zit in totaal 25 gram suiker in dus minder dan 1 gram per soesje.

Wat heb je nodig:
50 gram roomboter
60 gram bloem
100 gram water of melk (met melk blijven ze wat zachter en met water wat brosser)
Snufje zout.
2 eieren (100 gram)

voor de vulling:
250 ml slagroom
25 gram suiker

Zo ga je te werk:
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Smelt de boter in een pannetje samen met de melk/water en het zout.


Als alles gesmolten is voeg je in één keer de bloem toe.
Blijf roeren met een houten lepel tot je een 'deegbal' hebt.


Laat het vuur laag staan en verwarm het geheel door.
Op deze manier gaart de bloem en kan het straks beter het ei opnemen.

Blijf wel roeren, als het een beetje aankoekt geeft dat niet, maar blijft roeren.
Als je naast het deeg kleine belletjes ziet. (vet wat uit het deeg bubbelt) dan kun je het vuur uitzetten

Laat het deeg een minuut of vijf afkoelen, anders gaart het ei als je het zo toe gaat voegen.
Klop ondertussen de twee eieren los in een bakje.
Voeg beetje bij beetje het ei toe.
Voeg pas weer ei toe als het helemaal opgenomen is in het deeg.

Doe het deeg in een spuitzak en spuit kleine bergjes op de bakplaat die bedekt is met bakpapier. Of maak kleine bergjes met twee lepels.

En in de oven ermee.
Houdt de soesjes in de gaten, elke oven is immers anders.Na een minuut of tien zijn ze bruin en gaar.


Houdt nu een scherp puntig mesje of een schaar bij de hand.
Het is nu even snel werken, want anders zakken de soesjes in door de waterdamp die van binnen ontstaat. We gaan nu een gaatje maken (waar straks de slagroom ingaat) waardoor de waterdamp kan ontsnappen.

Nadat je een gaatje heb gemaakt in het soesje leg je hem op een rooster om verder af te koelen.
Ik laat de plaat meestal in de oven staan, zodat het niet te snel afkoelt.

Als de soesjes helemaal afgekoeld zijn, kun je ze vullen met slagroom m.b.v. een spuitzak.

Daarna lekker eentje eten en de rest invriezen voor later.
Heerlijk!















1 opmerking:

  1. Je kan ze ook vullen met een hartige vulling.

    BeantwoordenVerwijderen