donderdag 2 februari 2017

Mijn basisrecept voor brood.



Als ik een bruin volkorenbrood wil bakken hou ik altijd het volgende recept aan:

500 gram meel (allerlei combinaties zijn mogelijk, ik ga vaak voor 400 gr volkoren/100 gr bloem)
325 gram water (houd 25 gram achter de hand, niet elk meel kan evenveel water opnemen)
8 gram zout
21 gram verse gist of 1 zakje droge gist.

Gister kon je lezen wat voor tips ik verder nog geef voor het bakken van een heerlijk brood.KLIK

Ik ga als volgt te werk.
- Meel en water (-25gr) door elkaar mengen en minimaal 20 minuten laten staan. (autolyse)
- Ongeveer 10 minuten kneden of tot ik een vliesje kan trekken.
- 45 minuten laten rijzen in de magnetron, met een glas heet water er naast, afdekken hoeft niet.        (zie tips in de link hierboven)
- Bakblik invetten en evt. bestuiven met bloem.
- Deeg plat drukken en vormen. Druk het deeg plat. Sla links en rechts een rand van een cm of 4 om, zodat je lap deeg dezelfde lengte heeft als je bakblik. Rol het deeg nu stevig op. En leg het met de naad naar beneden in het bakblik.
- Laat het nu een uur rijzen in de magnetron met een glas het water er naast, afdekken hoeft niet.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden. Ik doe dat altijd iets warmer dan de baktemperatuur, omdat er veel warmte verloren gaat bij het openen van de ovendeur en je dan ongeveer op de juiste baktemperatuur zit.
- Brood in de oven (in het midden) met boven en onder warmte. Zorg dat je de temperatuur van je oven een keer na meet. Bij mijn oven wordt het met de stand 'hete lucht' wel zo warm als aangegeven, maar met boven en onder warmte is het 20 graden kouder.
- Afbakken op 220 graden en na 15 minuten de oventemperatuur verlagen naar 200 graden en nog 20 minuten bakken.
- brood heeft een kerntemperatuur van 96 graden als het gaar is.
- Uit de oven en dan uit het bakblik, met boter insmeren voor een zachte korst of met de plantenspuit even een paar keer over de bovenkant sproeien voor een knapperige korst.
Ook kun je er bolletjes van bakken.

Dan maak ik er na de eerste rijs bolletjes van en laat ze bij de tweede rijs in de oven rijzen met een beker kokend water onder de bakplaat.
Na een uur haal ik het water uit de oven en zet ik de oven op 220 graden en bak ze in 20 minuten mooi bruin. (dus je laat de broodjes direct in de oven staan, dus niet eerst voorverwarmen.

Je kunt ook de oven eerst voor verwarmen tot 220 graden, dan bak je ze daarna in 12-15 minuten gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten