vrijdag 17 februari 2017

Eigengemaakte kippensoep, goed bij griep en geen griep!

Als er iemand ziek is hier in huis, ga ik eigenlijk altijd deze kippensoep maken. Bordevol kruiden en ingredienten die vol vitamine en mineralen zitten en die goed helpen om alle ziektekiemen het lijf uit te jagen.

Je kan deze soep drinken als bouillion, maar ook eten als een meer gevulde soep, door aan het eind verse groente en kip toe te voegen. Ik gebruik de bouillon ook als basis voor sausjes en andere soepen. Je kunt het prima invriezen.

Wat heb je nodig:
Een karkas van haan of kip. Kippenvleugels of kippenpoten kan ook.
Ik koop vaak hele biologische hanen/kippen en de karkassen gebruik ik dan voor de soep.

Kruiden: je kunt eigenlijk van alles toevoegen, maar dit zijn de kruiden die ik meestal gebruik:
Zwarte Peper -> een middel om de spijsvertering te bevorderen, hoog in anti-oxidanten (goed voor immuunsysteem)
rode peper of chillipoeder ->Bij het eten van chilipepers gaat de capsaïcine een reactie aan met de pijnreceptoren in de mond en de keel, dit zorgt voor een brandend gevoel, een verhoogde hartslag, overmatig transpireren en het vrijkomen van endorfines. Endorfines zijn ook gekend als het gelukshormoon en werken pijnstillend. Naast capsaïcine bevatten chilipepers ook tal van antioxidanten, caroteen, flavonoïden, kalium, vitamine A, C en E. Chilipepers kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de weerstand te verhogen.
Rozemarijn -> De bacteriedodende eigenschappen van rozemarijn werken door in het bloed. Het bloed wordt gereinigd door rozemarijn, net als de lever. Daarnaast werkt rozemarijn koortsverlagend.
Tijm ->  gebruikt als geneeskruid tegen longziekten, reumatiek, verlamming, maagkramp, gezwellen, hoofdpijn, koliek en zenuwzwakten
Gember (liefst verse)->Gember doet het lichaam sneller zweten. Zweten is gezond. Duitse onderzoekers zagen dat er een stof door de huid wordt uitgescheiden dat schimmels en bacteriën bestrijd. Helpt tegen misselijkheid.
Koriander ->
Zout -> Ik gebruik geen keukenzout, maar onbewerkt zout waar nog mineralen in aanwezig zijn.
Laurier -> Laurier stopt de groei van bacteriën die tot diarree leiden.
Kurkuma -> Kurkumina, de werkzame stof in kurkuma (geelwortel), kan al in hele kleine doses de antilichamen activeren zodat het immuunsysteem sterker wordt
Ui -> om bacterie-infecties, ademhalingsziekten(astma) en hoesten tegen te gaan
knoflook ->is goed voor het hele immuunsysteem

Bij al deze kruiden geldt vers bevat altijd meer werkzame stoffen dan gedroogd. Rauw heeft altijd meer werkzame stoffen dan verhit. Daarnaast heb ik nu alleen de eigenschappen vermeld die verband houden met griep, e.d.

En verder nog prei, wortel en bleekselderij.

Ik doe 2 liter water in een grote pan, doe het karkas er in, samen met de in stukken gesneden wortels (zie foto voor hoeveelheid), twee grote uien (of een paar kleintjes) 2 à 3 stengels bleekselderij, 5 à 6 tenen knoflook, een stuk verse gember( ter grote van je duim)in plakjes, een rode chillipeper en een flinke prei.


Dan voeg ik de kruiden toe.
een paar laurierblaadjes (zie foto) en van alle hierboven beschreven kruiden zeker een eetlepel.
Behalve de zwarte peper, daar ben ik wat zuiniger mee (halve theelepel), zeker als er al een chilipeper doorheen zit.

Dit alles laat ik pruttelen op de kleinste pit, voor zeker een uur of drie.

Dan zet ik een zeef op een andere pan en giet het hele gebeuren door de zeef, zodat je een bouillon overhoudt. Het karkas haal ik uit de zeef. Even af laten koelen en het vlees eraf halen.

Je kunt nu de bouillon zo drinken. Ik geef het als iemand hier niet fit is zeker 4 keer per dag een kop.

Om er soep van te maken, voeg ik stukjes prei, wortel, kippenvlees en spaghetti in stukjes toe.

Is de smaak niet top, voeg dan nog wat zout toe. Je hebt best wel wat zout nodig op zo'n hele pan en vaak is men daar wat voorzichtig mee. Ik begin zelf altijd met een eetlepel.

Als de bouillon afgekoeld is, is het heel normaal dat het er een beetje 'gel-achtig' uitziet. Niks mis mee, dat komt van de gelatine uit de botten. (heel gezond)
3 opmerkingen:

  1. hier gisteren 10liter gemaakt , en in flesjes van 0,5 liter gedaan en hup in de vriezer. Op deze manier hebben we altijd bouillon in huis net zoals je zegt voor drinkbouillon, soep of sauzen. Het vlees afgehaald en ook in kleine porties in de vriezer voor algemeen gebruik. Heel lekker om bitterballen mee te maken. Gr. Cisca Servie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik was altijd dol op kippensoep maar eet al jaren geen vlees meer, dus....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heerlijk dat je de tijd en moeite hebt genomen om de foto's erbij te zetten! Dank :)

    BeantwoordenVerwijderen