zaterdag 4 februari 2017

Duurder=meer kwaliteit??

Toen ik jááááren geleden net op mezelf woonde, lette ik bij het boodschappen doen eigenlijk alleen op de prijs. Hoe goedkoper hoe beter.

Ik was totaal niet bezig met wat ik eigenlijk kocht, in de zin van; waar het van gemaakt was of wat er in zat.

Alweer bijna tien jaar geleden werden wij door een allergie van 1 van de kinderen gedwongen om etiketten te gaan lezen. En wat een wereld gaat er dan voor je open. 

Je voelt je gewoon voor de gek gehouden, met al die nepdingen die in ons voedsel gestopt worden, met als enig doel van de fabrikant om het zo goedkoop mogelijk te kunnen maken en er zoveel mogelijk aan te kunnen verdienen.

Neem nu de vruchthagels die je op deze foto's ziet. Op het plaatje ziet het er helemaal hetzelfde uit.
Dus wat doe je dan, je neemt de goedkoopste. Toch?

Maar als je even de tijd neemt om het etiket te lezen, zal het je verbazen hoeveel ze verschillen.

Neem de vruchtenhagel van de Ruijter:
Ingrediënten: Suiker, tarwezetmeel, appelsap 5%, dextrose, natuurlijk aroma, saffloerextract, kleurstoffen (beta-caroteen, karmijn). Prijs 1,19

Vruchtenhagel van de Plus:
suiker, maïszetmeel, dextrose, 1% appelsap, voedingszuur: citroenzuur, natuurlijk aroma, kleurstof: e100/e120/e160a. Prijs 0,83

Vruchtenhagel van de Jumbo:
Ingrediënten: Suiker, dextrose, tarwezetmeel, geconcentreerd appelsap, kleurstoffen: E100 en E120, citroenaroma, aroma. Prijs 0,69

Wij maken dan de keus voor de duurdere variant. Naar ons idee van betere kwaliteit. Voor zover je van een kwaliteitsproduct kan spreken bij vruchtenhagel....
Onze zoon die geen chemische E-nummers kan verdragen reageert hier goed op, vandaar onze conclusie dat het voor hem beter is, maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden.14 opmerkingen:

 1. En zo word je als consument nog meer voor de al gehouden....
  Karmijn is namelijk precies hetzelfde als E120. En E100 is kurkuma. De duurdere merken weten dat mensen niet meer van e nummers en schrijven dan niet het e nummer op de verpakking, maar de echte naam van het e nummer. Qua ingrediënten maakt het totaal geen verschil en zit er precies hetzelfde in. Je kunt in het geval van de vruchtenhagel beter kiezen voor de allergoedkoopste van eigen merk jumbo

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je aanvulling.
   Voor de E100 heb je gelijk. Maar de E120 bestaat ook een chemische variant. En die is goedkoper en zal dus naar alle waarschijnlijkheid in deze verpakking zitten omdat het goedkoper is.

   Verwijderen
 2. Tja, die e120 (karmijn) zal toch altijd een punt van discussie blijven. Gestampte schildluis heb ik toch liever niet in mijn eten. Of het nu van natuurlijke of chemische oorsprong is. Beide vind ik om te griezelen. En het is super slecht voor kinderen, ze worden er hyperactief van. Zo eten wij zelf nooit vruchtenhagel. Het is immers suiker met kleurstof.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Ik vind sowieso eigenlijk al het zoetbeleg 1 suikerbom.
   Wat eet jij zoal op brood?

   Verwijderen
 3. Mijn dochter had coeliakie, en wij moesten altijd op gluten en etiketten letten. Wat mij opviel was dat de goedkope merken weinig troep toegevoegd hadden...én goedkoper waren. Bijvoorbeeld pure hagelslag zonder glimlaagje ipv Venz, merkloze producten hadden onze voorkeur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Daarom ga ik graag in Duitsland boodschappen doen, op de etiketten staat bijvoorbeeld bij E nummers of deze van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. Of er gebruik is gemaakt van gentech, of de producten wel of niet lactose vrij zijn, of er gluten of gelatine in zitten. Volgens mij is de wetgeving op dit gebied veel strenger in Duitsland op dit gebied.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dan neem ik liever pindakaas en niet die van Calvé maar die je eerst het olie laagje moet doorroeren.
  Is iets beter voor je gezondheid dan al dat suiker spul!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pindakaas is ook het enige 'zoet broodbeleg' zonder suiker wat ik kan bedenken (zie mijn favoriete producten) Let ook bij pindakaas wel op toevoegingen van goedkope oliën e.d.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
 6. Als je echt op de E-nummers wil letten kun je het beste gewoon een goed boek hierover kopen. Karmijn is echt gewoon hetzelfde als E120. En beta-caroteen is E160a. Dus niet minder e-nummers dan de jumbo variant. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er een boek over Mascha.
   En zoals je in mijn eerdere reactie kan lezen staat dat er van E120 een natuurlijke en chemische variant bestaat. Dat verzin ik niet zelf. Dat staat in dat boek. Hetzelfde geldt voor beta-caroteen. Deze komt ook voor in verschillende vormen: natuurlijk, chemisch, genetisch gemodificeerd. Je weet dus niet welke variant je binnen krijgt.

   Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  3. Oké. Maar je geeft aan dat je de voorkeur geeft aan een variant zonder E nummers terwijl de dure in plaats van de kleurstoffen te benoemen ook gewoon de twee E nummers had kunnen neer zetten. Aan deze etiketten is niet te achter halen welke vorm wordt gebruikt. De goedkoopste is dus E nummer technisch gelijk aan de dure. De dure variant is slimmer door geen E nummers neer te zetten. Ik ben zelf geen E nummer vermijder in het extreme maar je conclusie dat de dure geen e nummers bevat klopt niet. Mascha.

   Verwijderen
  4. Ik heb mijn conclusie aan het einde aangepast, die was misschien te kort door de bocht en zo hopelijk meer begrijpelijk met wat ik bedoel aan te geven.

   Verwijderen