zaterdag 28 januari 2017

Pannenkoekenmix??

Van sommige producten snap ik soms niet waarom je ze zou kopen.
Maar misschien heeft dat ook te maken met de dingen die je standaard in je voorraad hebt.
Ik heb eigenlijk altijd meel, eieren en houdbare melk in huis.
Pannenkoeken zijn dus binnen no-time in elkaar geflanst.

Nu doe ik het zelf op gevoel, geen weegschaal meer bij nodig. Op een gegeven moment weet je hoe pannenkoekenbeslag er uit ziet en pas je de dikte aan met wat meer melk/water of wat meer meel.

Ik gebruik melk. (vaak bio houdbare melk die ik in de aanbieding heb gekocht en dus in de voorraadkast heb staan)
Maar je kunt ook water gebruiken, mijn ervaring is dan wel dat de pannenkoeken minder soepel zijn, dus iets minder makkelijk op te rollen.

Ik doe altijd eerst de melk in een kom (1 liter), daarna voeg ik wat zout en twee eieren toe. En dan nog alleen het meel, dat doe ik er lepel voor lepel bij. Op die manier krijg ik geen klontjes in het beslag. (doe ik eerst het meel in de kom en dan de melk.... -> wel klontjes)
Ik gebruik eigenlijk zoveel mogelijk volkorenmeel en dus ook bij de pannenkoeken. Ik denk dat ik zo'n pond gebruik op een liter melk.

En dan bakken maar...
Vaak hoor je dat de eerste pannenkoek altijd mislukt. Volgens mij heeft dat er mee te maken dat de pan dan nog niet warm genoeg is.
Ik zet een klein bakje met olie klaar, met daarin zo'n siliconen kwastje. Als je je pan invet met een kwastje gebruik je veel minder olie.

Mijn kinderen zijn dol op pannenkoeken.
Ik vind zelf altijd het nadeel van pannenkoeken dat de voorkeur voor het beleg, hier in huis, vaak zoet is. Voor een keertje moet kunnen, maar gelukkig lusten ze hier ook graag gevulde pannenkoeken.
Ik maak dan een 'prutje' met de groenten die ik nog in huis heb. Dat kan van alles zijn: tomaat, paprika, prei, ui, knoflook, wortel, champions, enz.
Soms doe ik er ook wat gehakt door of wat geraspte kaas bovenop.

Een pannenkoek met zoet is dan het toetje. ;)

P.s. vaak bak ik nog extra pannenkoeken -agh, ik ben toch bezig- en die krijgen de kinderen (en manlief) de volgende dag mee als lunch.



9 opmerkingen:

  1. Wat een leuke blog! Ben het helemaal met je eens. Wat ik nog niet voor elkaar krijg is binnen mijn boodschappenbudget (dat hetzelfde is als dat van jou) zoveel bio te kopen. Helaas ben ik ook de enige in huis die openstaat voor minder vlees. Mijn man en 2 kinderen (ook al bijna mannen) zijn vooral van meeeeer vlees, haha. Dus jouw weekmenu en wat hoe je het doet qua boodschappenbudget, daar ben ik nog wel benieuwd naar.
    Geen pakjes en zakjes, ik ben het helemaal met je eens. Het enige zakje wat ik soms haal ik nasimix> daar heb ik nog geen goed recept voor gevonden. Heb jij een goede mix?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Jacqueline, ik zal eens kijken of ik daar een pagina voor kan aanmaken. Misschien is er nog meer belangstelling voor.
      Lastig hoor, als jij aan de ene kant iets wil, maar je gezin tegenstribbelt. Ik vind het dan een voordeel om regelmatig een ovenschotel te maken, dan valt het niet zo op dat er minder vlees in zit.

      Verwijderen
  2. Ik heb een recept voor nasi kruiden, ooit gehaald van een andere blog.
    Dit heb je nodig voor de nasikruiden:
    - Cayennepeper, 0,5 theelepel. ( zelf minder gedaan, is vrij pittig)
    - Gemberpoeder, 2 theelepels.
    - Korianderkorrels, 2 theelepels fijngemalen* of korianderpoeder (katoembar), 2 theelepels.
    - Komijnzaad, 2 theelepels fijngemalen* of komijnpoeder (djinten), 2 theelepels.
    - Kurkuma (geelwortel), 1 theelepel.
    - Knoflookpoeder, 2 theelepels.
    - Laos (galanga), 2 theelepels.


    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier eten ze de pannenkoeken ook liefst met zoet beleg maar ik zelf ook ;)
    Ik maak ook altijd mijn eigen beslag met meel en een beetje bloem. Hier eten de kinderen héél graag pannenkoeken dus ik houd steeds minder vaak pannenkoeken over voor de volgende dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat ik vaak bak is pannenkoeken met spinazie en een plak kaas ( en voor de liefhebbers een plakje spek). De spinazie en de kaas doe ik erop als ik hem heb omgedraaid en dan klap ik hem dubbel en bak nog even door aan weerszijde. Voor de spinazie gebruik ik meestal diepvries, dat heb ik ook in de voorraad.
    En .... inderdaad, als toetje een zoete pannenkoek naar eigen smaak .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt lekker, lijkt me ook lekker als lunch.

      Verwijderen
  5. Een kleine tip: Als je klontjes in je beslag hebt, laat het even rusten, 5 minuten, dan kunnen de klontjes beter vocht opnemen, en als je dan weer roert, vallen de klontjes zo uit elkaar.

    BeantwoordenVerwijderen