dinsdag 31 januari 2017

Paksoi stamppot

Deze week had ik 2 x paksoi mee besteld bij de online bioboer.
En ik maakte daar deze week een stamppotje mee.

De basis is als volgt.
Neem zoveel aardappelen en paksoi als je nodig hebt voor je gezin. Ik weeg dan vaak de paksoi, is het bv 800 gram dan zorg ik dat er minimaal nog voor 200 gram aan andere groentes bij gaan, zodat ik wel aan de 200 gram per persoon kom.

Kook de aardappelen gaar.
Ondertussen snij je de paksoi in dunne reepjes. Hou het groene blad en de witte stelen apart. De witte stelen zijn dikker en hebben wat meer tijd nodig in de pan.

En nu kun je nog andere dingen toevoegen.
Net wat je in huis hebt of wat je lekker vindt.

Denk bv aan ananas en kerrie of uien paprika of ui en campions.

Deze keer heb ik voor ui en paprika gekozen, samen met wat kerriepoeder.
Ik heb de 2 uien fijngesneden en met wat olie in de pan gedaan op een middenhoog vuur.
Dan pers ik er 2 knoflookteentjes boven uit en voeg een eetlepel kerrie toe.  Hou je niet van knoflook, dan laat je het weg, maar dat is wel jammer, want het is zóóó gezond en doet echt veel voor de smaak.

Dan voeg ik de fijngesneden paprika toe en de witte stelen van de paksoi. Na een paar minuten zet je het vuur laag.

Even checken of de aardappelen al gaar zijn.
Zo ja, afgieten en doe dat boven een beker, dan kun je makkelijk wat kookvocht opvangen om later  evt. nog toe te voegen om de stampot wat smeuïger te maken.

Dan moet er gestampt gaan worden, maar voordat we dat gaan doen, doen we eerst het groene blad van de paksoi bij de rest van de groenten in de pan.

Zijn de aardappelen gestampt, dan kunnen de groenten erbij. Beetje zout en peper. Even proeven. Zout genoeg? Peper genoeg? Kerriesmaak voldoende aanwezig? Je kan altijd nog wat toevoegen.

Dan even checken of je het smeuïg genoeg vindt.
Ja? Opdienen maar.
Nee? Nog even wat kookvocht er bij, kleine beetjes te gelijk en doorroeren tot je tevreden bent.

Wij aten hier een stukje bio kippendijfilet bij of een gekookt bio eitje.
De kippendij heb ik ook gekruid met kerrie en natuurlijk peper en zout en aangebraden in olie en een klein stukje roomboter.
Aan het einde wat water toegevoegd, om wat meer en minder vette jus te krijgen.

1 opmerking: